ספירולינה ערכים תזונתיים, האם היא באמת אצה? חסרונות ויתרונות של המאכל המעניין הזה!

ספירולינה הייתה אחד הטרנדים הבולטים והיציבים בעולם הוולנס הישראלי. עם הזמן נראה שקצת נעלמה. מחקרים חדשים חושפים שכנראה הרבה ממה שסיפרו לנו עליה לא מדוייק, בואו לשפוט בעצמכם

ספירולינה ערכים תזונתיים, האם היא באמת אצה? חסרונות ויתרונות של המאכל המעניין הזה!
בכתבה הזו תקראו על:

ספירולינה מה זה?

אם יש דבר אחד שיכול להפוך כל מאכל לכוכב עולה זה ללא ספק סיפור טוב. ספירולינה בהחלט מצויידת בסיפור מעולה!
היא מגיעה אלינו ממרכז אמריקה ומדינות טרופיות. למעשה, הספירולינה היא מאכל מוכר במדינות האלה כבר אלפי שנים. האצטקים במקסיקו הקדומה היו אוספים ברשתות את ספירולינה שצמחה על פני אגמים בג’ונגלים. לאחר האיסוף היו מייבשים את הספירולינה במשך ימים שלמים בשמש, עד שהייתה נקייה מנוזלים והפכה למעין עיסה ירוקה וזוהרת. את עיסת הספירולינה אז ריסקו לכדי אבקה בצבע ירוק עז ובעזרתה תיבלו מגוון מאכלים.

תודו שהסיפור הזה גורם לכם לרצות לרוץ לרכוש ספירולינה, עוד רגע תבינו אם כדאי.

ספירולינה חסרונות

אצות ספירולינה, האמנם?

בגלל הצורה בה היא גדלה מקובל לחשוב שספירולינה היא אצה, כך גם משווקת. אלא שלמעשה ספירולינה היא בקטריה. אל חשש, לא מדובר בכזו העלולה להזיק לבריאות שלנו! מדובר ב “ציאנו בקטריה”, בקטריה כחולה – ירוקה שיש לה יכולת לעשות פוטוזינתזה. כך, מייצרת הספירולינה את המזון שלה בעצמה. זו הסיבה שהיא מכילה שלל ויטמינים, מינרלים וחלבון מהם אנחנו נהנים כשאנחנו אוכלים אותה.

ספירולינה קפואה או טרייה?

עד לאחרונה (יחסית) ספירולינה  קפואה מיובאת הייתה הדרך היחידה בה יכולנו לצרוך אותה כאן בישראל.. באופן טבעי ההקפאה נעשית בסמוך להכנת האבקה על מנת לשמור על הערכים התזונתיים. עם זאת, תמיד כדאי לקרוא על השיטות בהן משתמשות החברות המייצרות ספירולינה, שכן עלולה להיות שונות אשר משפיעה על איכות המוצר.

ספירולינה של היום כבר גדלה ממש כאן בישראל. בבריכות ייעודיות עם תנאי גידול מדויקים. כך שמתאפשרת רכישה של ספירולינה גם בצורה הטרייה שלה. עוד נתון מעניין, השכלול בצורת הגידול אף מאפשר השבחה של הבקטריה וכך עשויה להכיל יותר חלבון לעומת הספירולינה המתרבה באופן טבעי באגמים במרכז אמריקה.

אבקת ספירולינה ירוקה ואקזוטית

לא משנה באיזו צורה היא תגיע אליכם: קפואה או טרייה. הצורה היחידה בה אפשר לצרוך ספירולינה היא אבקה. כמובן שגם כמוסות (כלומר כתוסף תזונה) הן אפשרות. גם במקרה הזה בתוך הכמוסה תהיה אבקת ספירולינה. 

ספירולינה ערכים תזונתיים

הערכים התזונתיים של הספירולינה יכולים כמובן להשתנות בהתאם למקום הגידול שלה, התנאים וכמובן האופן בו מוחזקת. חשוב לציין כי בניגוד לספירולינה הגדלה באופן טבעי תנאי הגידול של ספירולינה מבוייתת מתוכננים באופן שיגרום לה לייצר יותר חלבון. זה כמובן יתרון עבורנו הצרכים.

אלה הערכים הממוצעים של ספירולינה:

מעט קלוריות והרבה חלבון

בקובייה של 20 גרם ספירולינה נמצא רק 19 קלוריות בממוצע, רובן מגיעות מריכוז גבוה של חלבון (3 גרם בממוצע). ספירולינה מכילה מעט פחמימה ומעט חומצות שומן.

מקור לברזל וחומצה פולית

הספירולינה מכילה ברזל וחומצה פולית אשר שניהם מינרלים חשובים למערכת הדם שלנו. בקוביית ספירולינה נמצא כ – 3 מ”ג ברזל ו 4 מ”ג חומצה פולית בממוצע. זה בהחלט נותן בוסט מעניין למאכל בו נשלב את הספירולינה.אך לבדה לא תוכל ספירולינה להיות מקור בלעדי לברזל או חומצה פולית. 

עוד נקודה מעניינת היא זו: מאכלים עם ברזל דורשים נוכחות של מאכלים נוספים המכילים ויטמין C על מנת שהברזל מהם ייספג (רק במקרה של ברזל צמחי כמובן).  קוביית ספירולינה מכילה כ 4 מ”ג ויטמין C כך שהשילוב מתקיים באופן טבעי.

ויטמין A בשפע

ויטמין A הוא ויטמין חשוב בחיזוק מערכת החיסון. כמו גם ויטמין E. שניהם נמצאים בקובייה של ספירולינה.

ויטמין A בכמות של כ 1.8 מ”ג וויטמין E בכמות נמוכה משמעותית 0.4 מ”ג בממוצע.

האם ספירולינה מכילה ויטמין B12? לצערי לא בדיוק

אחת התגליות המרעישות לגבי הערכים התזונתיים של ספירולינה הייתה ויטמין B12. כידוע הויטמין אינו נמצא באף מקור צמחי. לצערי הרב, מחקרים איכותניים שנעשו כדי לבחון את הרכב הספירולינה חשפו כי מדובר בנגזרת צמחית של הויטמין ואינו מתפקד בגופנו כויטמין B12 פעיל. 

ספירולינה חסרונות

לספירולינה גם כמה חסרונות שיש לדבר עליהם:

1. טעם דומיננטי: בניגוד לדומיה הספירולינה בעלת טעם דומיננטי ביותר. על כן לא פשוט לשלב אותה במגוון רחב של מאכלים. מצד שני, על טעם ועל ריח אין להתווכח ואולי אתם דווקא תאהבו.

2. צבע דומיננטי: הספירולינה תצבע כל מאכל ירוק כהה גם אם תשתמשו בכמות קטנה- אם ירוק הוא הצבע האהוב עליכם אולי זה דווקא יתרון.

3. ויטמין B12 בנגזרת לא פעילה: יצרניות רבות יספרו לכם על גבי האריזה שהספירולינה מכילה ויטמין B12. עם זאת, הוא אינו כזה שפעיל בגופנו ועל כן עבורנו העובדה הזו לא משמעותית.

4. סיכון לנוכחות של מתכות כבדות: הספירולינה עלולה להכיל מתכות כבדות כמו ארסן, עופרת או כספית. חשוב להדגיש שזה יקרה רק במקרים בהם המגדל אינו נזהר. לכן, אם אתם רוכשים ספירולינה וודאו מהיכן היא מגיעה (בעיקר במקרה של תוספים).

אחת העובדות שאני בתור תזונאית לא מחבבת (בלשון המעטה) היא ייחוס איכותיות מרפאות למזון. אל תבינו אותי לא נכון, מזון איכותי ובריא קשור בשמירה על בריאות תקינה ובתקווה אריכות ימים. עם זאת, מאכל מסוים או תוסף לא יכולים להוות תרופה שמובילה להחלמה ממחלה קשה. בתחילת הדרך כמה משווקים פרסמו את הספירולינה שלהם ממש כך. למרות שהיום השיווק מתון יותר החותם עדיין נשאר ולא מעט אנשים עלולים לחשוב שספירולינה מחוללת קסמים. 

המחקר בתחום נרחב. עשרות מחקרים שבוחנים ספירולינה מתפרסמים מדי שנה. בעוד שיש כמה מחקרים שמראים הטבה מסוימת עם רמות כולסטרול בדם ושמירה על לחץ דם תקין – מחקרים אחרים הראו כי אין השפעה של נטילת תוסף ספירולינה לעומת נטילת פלצבו.

נכון להיום עדיין אין מספיק מחקרים בכדי לקבוע כי ספירולינה אכן תוספת הכרחית לתזונה שלנו לשם שמירה על בריאות תקינה.

ספירולינה: השורה התחתונה

בשורה התחתונה, כמו תמיד, במידה ואתם רוצים לצרוך מזון מסויים חישבו מדוע. אם המאכל עונה על הקריטריונים לשמם החלטתם לצרוך אותו – לכו על זה! ואם לא, אז פשוט לא.

ספירולינה ערכים תזונתיים, האם היא באמת אצה? חסרונות ויתרונות של המאכל המעניין הזה!

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

18 תגובות

  1. האם ספירולינה מכילה ויטמין B12? בהחלט כן! בחלק הזה יש טעות ואשמח להרחיב
    ספירולינה מייצרת שני צורונים של ויטמין 12B – אחד זמין ושני שאינו זמין לגוף האדם. המקור השני נקרא מקור אנאלוגי או פסאודו-ויטמין 12B, כשההבדל העיקרי הוא במולקולת הבסיס.
    שורה תחתונה ב 20 גרם ספירולינה טרייה יש בין 25-30% מהכמות היומית המומלצת של B12

    1. הי ברוך, תודה על התגובה שלך אך למעשה אני לא טועה.
      בספירולינה בהחלט יש ויטמין B12 אבל בנגזרת צמחית, כזו שלא מתפקדת בגוף האדם באותו האופן.
      זה נקרא פיטו B12, חשוב שלא להתבלבל ולעקוב אחר רמות B12 בדם.
      בהצלחה

  2. רצף של טעויות..
    חשוב גם לחשוף שהכותבת מקדמת / קידמה את “המאנקי” (פרזנטורית?)מוצר שניסה להיכנס לחיינו אך כשל די מהר כי הבינו שהוא בלוף המאה.

    חבל שתזונאית מוערכת כותבת מתוך מקום של אינטרס מובהק.

    ממליצים לך לעשות שיעורי בית לקרוא מחקרים ולכתוב ממקום נקי מאינטרסים בפעמים הבאות.

    1. הי סריי,
      כל הכתיבה שלי נקייה ומאינטרסים ומדעית בלבד. נכון, אני היוצעת המקצועית של מנקאי (זה כתוב באתר בגילוי נאות) אבל רק בגלל שקראתי את כל המאמרים המדעיים ואני
      במידה ואתה חושב שאני טועה (ואני מקבלת את זה באהבה) אנא שלח לי למייל מאמרים מדעיים איכותיים אשר מוכיחים אחרת. אשמח לתקן את הטעות במידה ונעשתה. המייל האישי שלי [email protected]

  3. שלום,

    קראתי שהפסאודו B12 המצוי בספירולינה עלול להתחרות ב B12 הרגיל שאנו צורכים ולמנוע ממנו להספג בגוף. האם זה נכון?
    תודה.

    1. מהסקירה שעשיתי זה לא תרחיש סביר. עם זאת, חשוב לפגוש אשת מקצוע לבניית תפריט מסודר במידה ואת מתמודדת עם מחסור בבי 12. ייתכן ויש סיבה אחרת לכך

  4. תודה שאת מסייגת את כל האופנות בסופרי פוד למניהם. ומסבירה ברור ומעניין מה טוב בהם ולמה לשים לב.
    אני קיבלתי סחרחורת רצינית ולא יכולתי לקום כמעט כשעה אחרי ששתיתי רבע כוס של מיץ לימונדה מעורבב עם ספירולינה.
    גם קראתי את המאמר על אגוזי ברזיל.. גם אליו הגבתי לא טוב. לא מובן כל הצורך הזה להכתיר מאכלים כסופר משהו..
    ולדעתי לאכול ממה שגדל באזורינו (ים תיכוני) זה הכי נכון לנו.

    1. הי ורד,
      אינ לגמרי מבינה לכן חשוב ליווי של אשת מקצוע לדעת מה מתאים לך. וכן, הכי טוב לאכול אזורי ומקומי זה נכון תמיד 🙂

  5. שלום 😉
    ראשית אומר תודה רבה על תוכן היפה ומעניין.

    ברצוני לשאול כמה גרם חלבון יש בכדור אחד של ספירולינה 500 מ”ג ( notriD)?
    שכן מי שעובר לצמחוני, מחפש גם מקור גדול ( לא אבקה מתועשת )לצריכת חלבון במיוחד למתאמנים.
    אשמח לדעת אם ידוע לך.

    1. הי תומר,
      ראשית תודה! לגבי התוסף- לא כתובים עליו ערכיו התזונתיים?
      יש הרבה מקורות חלבון צמחוניים כמו טופו ויובה… למה דווקא ספירולינה?

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: