כמו במקרה של מרכיבי מזון נוספים, יש לשים לב לא רק להרכב המזון אלא גם לאופן בו הגוף שלנו סופג אותו. אם נאכל מזון עשיר מאוד בחלבון אשר הגוף שלנו לא יתרגם לאבני בניין בשיערו גבוה, לא נרוויח את מלוא האפקט לו קיווינו. אם כן, שיעור הספיגה של חלבון מהצומח כשמגיע בצורה של מזון אינו מאוד גבוה על כן יש לאכול כמות גדולה יותר. כמה גדולה? התשובה לשאלה הזו תלויה במי אתם. יש לערוך חישוב מדוייק ואישי.
צורה נוספת בה ניתן להשיג חלבון מהצומח אחרי אימון היא על ידי אבקת חלבון. ההעדפה הראשונה היא להשיג את כל כמות החלבון היומית מהתזונה בלבד. אולם אם בחרתם ללכת על אבקת חלבון שימו לב: כדאי לרכוש אבקת חלבון בה יש מיקס של מקורות שונים. מאכלים שונים מכילים חומצות אמינו שונות ולכן מיקס של חלבונים צמחיים ממקורות שונים יתנו לנו כיסוי גם מבחינת ספיגה לעומת אבקת חלבון המכילה מיצוי חלבון ממקור אחד בלבד.
הזמינות של חלבון מהצומח היום, כבר הרבה יותר גדולה. ההבנה שיש יתרון משמעותי בצריכת מאכלים מן הצומח הובילה להמפכה של ממש בזמינות ונגישות של מקורות חלבון צמחיים, מה שמקל עלינו בניהול אורח חיים מפחיתני, צמחוני או טבעוני. אל תחחשו לשלב חלבון מהצומח בתזונה שלכם והקפידו לעשות זאת בכמויות הנכונות.
8 תגובות
מאמר יפה פרט לטעות אחת חשובה; טופו אינו המקור היחיד לחלבון מלא מן הצומח, כוסמת וקינואה הן רק שתי דוגמאות ויש עוד. מתנצל מראש אם לא הבנתי נכון את כוונתכם.
הי רומן,
תודה על קריאת המאמר ועל התגובה שלך.
כשאני מתייחסת למקור לחלבון אני מתכוונת למאכל שאב המזון הדומיננטי בו הוא חלבון. קינואה וכוסמת הן בראש ובראשונה פחמימותת.
הן כמובן מכילות גם הרבה חלבון וזה עוזר בהרכבת תפריט לטבעוניים בעיקר, אך אינן מקור ראשי לחלבון מהבחינה הזו.
עם זאת הוא מכיל פחמימות, לצערי לא מצאתי מקור צמחי למנת חלבון “טהורה” כלומר מקור חלבון שכמות הפחמימה בו זניחה כמו בשר. מכיר מוצרי סויה רבים כמו “שבבי” או “סוליות” סויה, מוצרי יובה וכו’ מהבחינה הזאת של מקור חלבון ללא פחמימה לא קיים בתזונה צמחונית. אשמח לדעתך
קשה למצוא מקור נטול לחלוטין אך כדאי לדעת שיש שונות בין חברות שונות. למשל בטופו יש טווח חלבון ופחימימה.
היי אשמח לדעת מה תהליך המיצוי המדויק של החלבונים מהצומח. קראתי שהוא כן מכיל רעלן כלשהו
וגם אשמח לדעת מה היתרונות של חלבון אפונה מול אלה שציינת ואיזה חלבונים מומלץ לצרוך למי שטבעוני אבל מנסה להפחית בסויה וגלוטן וגם קטניות לא עושות לו הכי טוב
הי נורה,
תודה על ההתעניינוות
1. חברות שונות משתמשות בתהליכי מיצוי שונים, יש בשוק עשרות מוצרים כך שאין לי דרך בתור דיאטנית לומר לך את פרטי התהליך של מיצוי החלבון למוצרים כולם.
2. אשמח להבין לאיזה רעלן את מתכוונת ואז אוכל בתקווה להעניק תשובה.
3. לחלבון שמקורו אפונה אין יתרון על פני חלבון שמופק מסויה למשל.
4. כדי להיות טבעוניים רצוי מאוד לשלב קטניות בתפריט. במידה וזה לא עושה לך טוב יש שיטות שונות לבישול (תוכלי למצוא את זה פה באתר במאמאר על קטניות- תרשמי בשורת החיפוש קטניות ותגייע אליו). לגבי גלוטן זו לא בעיה, פשוט איכלי פחמימות שמקורן אינו חיטה. ובנוגע למוצרי סויה, גם פה יש מגוון: טופו, שבבי סויה וכדומה. מצאי את המוצר שעושה לך טוב.
במידה ותרצי להגיע לקליניקה שלי לייעוץ אישי ובניית תפריט – דלתי תמיד פתוחה.
בהצלחה
הי, תודה על המאמר המפורט.
האם חשוב שאחרי אימון החלבון יהיה חלבון מלא?
הי מאי 🙂
בבקשה רבה!
חשוב לאכול חלבון מלא מתישהו לאורך היום, אין חובה שזה יהיה בדיוק אחרי האימון. השאלה היא למה שלא תאכלי חלבון מלא בעצם?