אספרטיים: מה זה בעצם? קלוריות והמדע שמאחורי המוניטין המפוקפק של הממתיק

את השם אספרטיים נוכל למצוא כיום דיי בקלות על גבי אריזות מוצרים רבים; ממשקאות דיאט, מוצרי חלב דיאטטיים, חטיפי אנרגיה, קינוחים, מסטיקים ועד משחות שיניים, תרופות וטבליות וגם בויטמינים (כן,כן) . מי אתה אספרטיים? למה אתה נמצא בכל מקום?

אספרטיים: מה זה בעצם? קלוריות והמדע שמאחורי המוניטין המפוקפק של הממתיק
תוכן עניינים

מה זה בעצם אספרטיים?

האספרטיים התגלה אי שם בשנת 1965 לגמרי בטעות, בזמן שהכימאי ג׳יימס מ.שלאטר, ניסה בכלל לייצר תרופה נוגדת אולקוס. כשערבב שלאטר שתי חומצות אמינו יחדיו הוא החליט מסיבה מוזרה כלשהי להכניס את האצבע לתוך התערבות ומסיבה מוזרה עוד יותר, גם לטעום אותה. וכך נולד אספרטיים – ממתיק מלאכותי מתוק יותר מסוכר.

אספרטיים הוא תוסף מזון, לכן הוא מוכר בשמו הנוסף E951 . הוא מהווה תחליף סוכר, המשתייך לקבוצת ממתיקים מלאכותיים שהם ללא ערך קלורי ולכן אינו מעלה את רמות הסוכר בדם. זאת לעומת ממתיקים מלאכותיים אחרים שבהחלט עושים זאת.

הודות להיותו חומר מתוק ללא ערך קלורי, חברות מזון רבות עשו שימוש נרחב באותו אספרטיים בניסיון להוריד את כמות הסוכר המוסף במוצרים, תוך שמירה על טעם מאוד מתוק.

בעולם מושלם, בריאות הציבור הייתה המטרה המרכזית של כולנו, אבל בפועל זה לא המצב על כן, הפופולריות של אספרטיים גדלה והוא תפס מהר מאוד תאוצה בתעשיית הדיאטות בכל העולם, כן גם בישראל.

כוס קפה עם אספרטיים

אספרטיים: קלוריות

גרם אחד של אספרטיים יספק 4 קלוריות. אתם לא מתבלבלים, ממש כמו סוכר! נשארתם מבולבלים? שימו לב.  אספרטיים מתוק פי כ 200(!) מסוכר טבעי. נסו לדמיין את עצמכם אוכלים כפית סוכר, רק פי 200 מתוק יותר! עובדה זו מאפשרת שימוש בכמות קטנה מאוד ממנו בכדי להגיע לאותה רמת המתיקות בשימוש בסוכר. בפועל כמות האספרטיים במאכלים ומשקאות דיאט כל כך קטנה שכמות הקלוריות זניחה ונחשבת כאפס קלוריות.

אם אתם משתמשים או השתמשתם פעם בסוכרזית זהב או ממתיק אחר המבוסס על אספרטיים, בטח תופתעו לגלות ששקית בגודל כפית, לא מכילה רק אספרטיים. שקית ממתיק מכילה כמות מזערית של אספרטיים וחומרים אחרים שיעבו את האבקה ויגרמו לה להראות כמו כפית סוכר. כך אנחנו מרגישים שהמרנו כפית סוכר בכפית ממתיק, אך למעשה אחוז הממתיק מזערי.

המדע שמאחורי אספרטיים: ממה הוא מורכב בעצם ומה קורה לחומר הזה בגוף שלנו?

אספרטיים מיוצר בתהליך בו מגיבים שתי חומצות אמינו (אבני הבניה של חלבון) – פנילאלנין וחומצה אספרטית, עם חומר בשם מתנול (סוג של אלכוהול). בגוף שלנו עובר האספרטיים תהליך פירוק למרכיבים האלה והם נספגים בדם. 

חומצות האמינו שהתקבלו מפירוק אספרטיים יכולות לשמש אותנו לייצור חלבונים הדרושים למנגנונים שונים בגוף. כמות חומצות האמינו באספרטיים דומה לזו שבמזונות חלבוניים רבים: עוף, ביצים, גבינות.

מתנול נוצר באופן טבעי בבני אדם, חיות וצמחים. הוא גם קיים באופן טבעי במגוון ירקות, פירות ומשקאות מותססים (קמבוצ׳ה למשל).  גם למתנול כמה תפקידים בגוף, הוא  נוצר במערכת העיכול, למשל, על מנת לסייע בפירוק מזון. חשוב לישם לב כי כמויות גבוהות של מתנול עשויות להוביל להרעלת מתנול. הרעלה קלה תתבטא באופן דומה להרעלת אלכוהול בכאבי בטן, בחילות, הקאות, ליקוי בקורדינציה ואיבוד הכרה. הרעלת מתנול חמורה עשויה לגרום לעיוורון, אי ספיקת כליות ואפילו למוות במקרים קיצוניים ביותר. נשמע מאיים, אך תנו לי להרגיע ולספר לכם שכמות המתנול הנוצרת בגוף בתהליך עיכול האספרטיים, נמוכה מזו הנוצרת מפירוק של פירות וירקות. מפירוק האספרטיים בפחית משקה דיאט יתקבלו 18 מ״ג מתנול, לעומת 23 מ״ג במיץ תפוזים, ואף כ-100 מ״ג במיץ עגבניות. החשיפה למתנול בתזונה הכוללת פירות, ירקות וגם אספרטיים בכמות סבירה לא צפויה להוביל לתופעות שליליות.

האם אספרטיים מסרטן?

אספרטיים הוא אחד ממרכיבי התזונה הנחקרים ביותר, הוא ספג ביקורות רבות במרוצת השנים, והואשם כגורם למגוון רחב של בעיות בריאותיות מאז שהגיח לחיינו. נכון להיום, קיימים מאות מחקרים המעידים דווקא על בטיחותו. 

הדיון בנושא ממתיקים מלאכותיים החל עוד בשנות ה 70, במחקר בו האכילו במכוון עכברים בכמויות גדולות מאוד של סכרין (סוכרזית, ממתיק מלאכותי נוסף המשתייך לאותה קבוצה של אספרטיים והעכברים חלו בסרטן. למרות הדרמה הגדולה חשוב מאוד לציין כי כמות הסכרין שבה השתמשו גבוה מזו שיכול אדם לצרוך, לכן הממצאים האלו מוגבלים. מאז נערכו מחקרים רבים, נבדקו אלפי אנשים ונבחן לעומק הקשר בין ממתיקים שונים לבין מגוון סוגי סרטן. 

 

בשנת 2023 סוכנות המחקר הבינלאומית לסרטן (IARC) וארגון המזון והחקלאות -שני גופים של ארגון הבריאות העולמי וגם האו”ם – החליטו להכניס את הממתיק אספרטיים לרשימה ארוכה של יותר מ-300 גורמים אפשריים לסרטן. רשימה זו כוללת בין היתר מאכלים מטוגנים ובעבר גם קפה. 

הדבר כמובן גרם לבהלה גדולה בקרב צורכי מוצרי הדיאט אשר מכילים ממתיק זה.
אני כדיאטנית לא חובבת שילוב של מוצרי דיאט בהמלצותיי. אני חושבת שיש בשימוש “חופשי” בממתיקים מלאכותיים משהו לא נכון מבחינת התנהגות אכילה- אבל זה נושא לכתבה אחרת. 
אז, האם אספרטיים באמת גורם לסרטן? נכון להיום זה מה שאנחנו יודעים:
הממתיק כנראה יקבל סיווג ברשימת 2B כלומר- מאכלים אשר עלולים לגרום למחלת הסרטן. זאת בניגוד לסיווגים אחרים כמו מוצרים אשר בוודאות מובילים למחלה או מוצרים בסבירות גבוה יגרמו. כמו עישון למשל. ההמלצה שלי בשורה התחתונה- נמצאת בסוף הכתבה.

האם אספרטיים יכול להיות רעיל?

בחימום ממושך של אספרטיים – הממתיק מתפרק והמתנול שבו הופך לחומר אחר שעלול לגרום נזק משמעותי לגוף שלנו ואף להגדלת הסיכון לחלות בסרטן. החומר הזה נקרא פורמאלדהיד.

החדשות המרגיעות הן שגוף האדם מייצר ומשתמש בפי אלף פורמאלדהיד משניתן לצרוך דרך אספרטיים. לאחר שהוא מסייע בבניית חלבונים, הגוף הופך אותו לחומר אחר ומפריש אותו בשתן. ועדיין, יש לצרוך אספרטיים רק לפי ההנחיה של ארגוני הבריאות העולמיים.

מהי כמות אספרטיים המוגדרת בטוחה לצריכה?

ארגון ה FDA הגדיר כמות לצריכה יומית בטוחה והיא עומדת על 40 מיליגרם לכל ק״ג גוף. 

כך למשל בן אדם השוקל 68 ק״ג יכול לצרוך בבטחה 2720 מ״ג/יום של אספרטיים. כד להגיע לכמות כזו, אותו אדם יצטרך לצרוך כ 14 פחיות משקה דיאטתי בכל יום לאורך חייו או לחלופין לצרוך כ 80 שקיקים ביום של אספרטיים. בקיצור – הסיכויים שמישהו מאיתנו ימקסם את ההמלצה קטן.

חשוב לזכור ההמלצות מבוססות על מחקרים שהתבצעו באוכלוסייה בריאה ולכן מיועדות עבור אנשים בריאים.

עבור אנשים שאינם בקו הבריאות המצב יכול להיות אחר. בעיקר עבור אנשים המתמודדים עם פנילקטונוריה (PKU), מחלה תורשתית הגורמת להצטברות של חומצת האמינו פנילאלנין בגוף. מסיבה זו אותם אנשים להגביל צריכת מזונות המכילים פנילאלנין, ביניהם אספרטיים.

עבור אוכלוסיה זו בשנת 2018 קבעה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת שתתווסף האזהרה: “מכיל אספרטיים (מקור של פניאלנין)” למזון המכיל ממתיק מסוג זה.

אם כן, אספרטיים נמצא בטוח לשימוש וכמות הצריכה המוגדרת בטוחה גבוהה פי כמה וכמה מצריכה של אדם ממוצע. נשמע שאין שום בעיה? לא בדיוק, האמת היא, שכמו בכל דבר בחיים – המצב לא שחור או לבן ולא כל מה שאינו מזיק בהכרח מועיל. לכן, למרות שנראה שהוא בטוח לצריכה רצוי לשאול – האם כדאי לי לצרוך אספרטיים?

אספרטיים: מדוע עוד משתמשים בו?

היתרון של העדפת אספרטיים על פני סוכר ברור, אפס קלוריות וללא שינוי ברמות הסוכר בדם. האם העובדות האלה לבדן מספיקות כדי לגבש המלצה. הרי ספירת קלוריות לבדה, כידוע, לא מספיקה.

אספרטיים עבור חולי סוכרת

עבור חולי סוכרת, במצב זה אין ברירה אלא להשתמש בממתיקים מלאכותיים, אספרטיים הוא חלופה טובה לסוכר לצורך המתקת התה או הקפה והכנת קינוחים שלא דורשים חימום כלל וללא סוכר.

הוא אינו מכיל פחמימות זמינות ולכן אין לו השפעה על רמות הסוכר בדם. עם זאת, קיימים סוגים רבים של ממתיקים וכדאי לבחון האם אספרטיים הוא המתאים ביותר למטרות.חשוב לקחת בחשבון שאספרטיים לא מתאים לשימוש באפייה ממושכת. חשיפה ממושכת לטמפ׳ גבוהות עשויה לגרום לאובדן הטעם המתוק. קיימים תחליפי סוכר נוספים, העמידים יותר בחום ויכולים לשמש באפייה, סטיביה למשל. 

אספרטיים עבור אנשים בריאים

עבור אדם בריא אין כל סיבה להמליץ על השימוש באספרטיים על פני השימוש בסוכר. במקרה זה ההמלצה היא להקפיד על עקרונות תזונה נכונה ומאוזנת ומקדמת בריאות ושלא להפריז במתוקים. 

אם אתם בריאים ונמצאים בתהליך של דיאטה שמטרתה לרדת במשקל, החלפת הסוכר באספרטיים בשימוש ביתי יכולה לסייע בהורדת הצריכה הקלורית היומית.עובדה זו איננה פיתרון בפני עצמו. מחקרים מראים ששימוש בממתיקים מלאכותיים במקום סוכר משפיע על תהליך של ירידה איכותית במשקל רק כחלק ממעבר לאורח חיים בריא.

אספרטיים בהריון

במהלך הריון אין סיבה ממשית להשתמש בממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים. למרות שאספרטיים וממתיקים נוספים (כמו סוכרלוז ואצסולפם K) נחשבים בטוחים לשימוש בזמן הריון, ההמלצה היא להמנע. במקרה של סוכרת הריון, או הריונית עם סוכרת מבעוד מועד – יש להתייעץ עם הרופא והדיאטנית המלווה כדי לקבל החלטה אישית ובריאה.

למוצרים המכילים אספרטיים לא מעט חסרונות

החסרון המשמעותי ביותר לאו דווקא נמצא באספטיים עצמו אלא במוצרים בהם נעשה בו שימוש. הממתיק הוא לא הרכיב היחיד במוצר – בטוח ככל שיהיה האספרטיים, מוצרים מעובדים רבים מכילים חומרים נוספים שעלולים להיות בעלי השפעה שלילית על הבריאות שלנו. דוגמא לכך היא חומצה זרחתית במשקאות מוגזים. לכן ההמלצה עבור האוכלוסייה כולה היא להמעיט בצריכת מזונות מעובדים, גם כאלו המכילים אספרטיים.

על מוצרים בהם נעשה שימוש בממתיק אספרטיים ניתן לכתוב בגאווה אותיות ענק :״ללא סוכר״. האם אימרה זו מבטיחה מוצר דל קלוריות שמתאים למבקשים ירידה במשקל?  לא בהכרח! לצורך שיפור הטעם מוצרים מעובדים רבים מכילים יותר שומן ועל כן מכילים גם הרבה קלוריות על אף השימוש בתחליף סוכר. אם ירידה במשקל היא המטרה וותרו על חיפוש המילים ״ללא סוכר״ על גבי המוצר. במקומן חפשו את המילים ״דיאט״ או ״דל קלוריות״. 

השורה התחתונה?

על אף עליות, מורדות והאשמות מרובות שספג אספרטיים במהלך השנים, השימוש בו בטוח באנשים בריאים בכמות של 50 מ״ג לקילוגרם גוף ביום.

אספרטיים כן או לא? זה תלוי בכם ובדיאטנית שלכם. התנהלו בהתאם למטרות שלכם והשתדלו להיות קשובים לצרכים שלכם, שניהם יכולים להיות שונים מיום אחד לזה שאחריו – אם המטרה היא להתפנק לפעמים, אם במאורע משמח או בעוד ארוחה משפחתית, השכילו לשלב גם את ה״מושחת״ במתינות וללא צורך בממתיקים מלאכותיים. אם שילוב כוס משקה דיאטתי או מעדן דיאט במהלך השבוע ימלאו עבורכם את הצורך במתוק ויסייעו לכם להתמיד בתוכנית התזונה שלכם לאורך זמן, אולי אפשר לשלב אותם באופן מאוז תוך התייעצות עם הדיאטנית שלכם.  כמו תמיד הסוד הוא בתמונה הגדולה ולא באלמנט אחד או שניים בתזונה שלכם. 

ובנימה אישית בתור דיאטניתף

אז מה עושים עכשיו?
אם אתם יכולים להימנע ממתיקים מלאכותיים לחלוטין ולאכול באופן מאוזן ומידתי- זה תמיד עדיף. במידה ומאכלי דיאט הממותקים באספרטיים הם חלק בלתי נפרד מחייכם- נסו לצרוך אותם במידה ולא “חופשי חופשי”. אם אתם שייכים לקבוצות ייחודיות כמו נשים בהריון- עדיף להימנע לחלוטין (וזו הנחיה רבת שנים עוד לפני הדרמה הגדולה הזו).

אספרטיים: מה זה בעצם? קלוריות והמדע שמאחורי המוניטין המפוקפק של הממתיק

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: