הטחינה הגולמית, מכילה נוגדי חמצון הנקראים ליגנים. הם מסייעים במניעת נזקי הרדיקלים החופשיים בגופנו ועשויים להפחית את הסיכון למחלות מסוגים שונים על רקע חמצוני.
רדיקלים חופשיים הם תרכובות לא יציבות אבל מצויים בגופנו באופן טבעי. כנגדם הגוף מפתח נוגדי חמצון- אשר שומרים איזון בגופנו. כאשר רדיקלים חופשיים נמצאים ברמות גבוהות מידי בגוף, הם עלולים לפגוע ברקמות ולתרום להתפתחות מחלות, כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכמה סוגי סרטן. מדוע שתגדל כמותם? ובכן, יש לא מעט גורמים סביבתיים אשר מגבירים את היווצרות הרדיקלים וכתוצאה מכך את תהליכי החמצון בגופנו. חלקם הם: זיהום אויר, קרינת השמש עישון ועוד.
על כן, עלינו ספק לגוף תרכובת נוגדי חמצון- מהמזון. טחינה גולמית עשירה במיוחד בסזמין הליגאן; תרכובת שהראתה פוטנציאל נוגד חמצון מבטיח בכמה מחקרים במבחנות ובעלי חיים; הקטנת הסיכון לסרטן והגנה על הכבד מפני פגיעה ברדיקלים חופשיים.
כמובן שיש צורך במחקר נוסף בבני אדם כדי להבין את ההשפעות הללו במלואן. ועדיין, זה מעניין ביותר.
22 תגובות
הי קרן אן
כמו תמיד אני נהנית לקרוא את המאמרים שלך.
גם הפעם קיבלתי מידע שלא היה לי.
נדמה לי שלא רשום כמה טחינה מומלץ לאכול ביום…
תודה
הי ורד יקרה, המון תודה לך!
כומת הטחינה שכדאי לאכול ביום תלויה במי שאוכל אותה 🙂
בניגוד לתרופות למשל אין מינון מומלת למאכלים. צריך להתחשב בכל מה שאוכלים לאורך היום ובסופו של דבר שכמות הקלוריות מתאימה למטרה.
כאשר חלק מהקלוריות האלו מגיעות מטחינה .
הי קרן תודה על המידע. האם טחינה מאבדת ערכים תזונתיים בחימום בתנור. אני מוסיפה אותה לקציצות וזה נהדר השאלה אם האפייה פוגעת בערכים. תודה
הי רותם,
לא 🙂 מינרלים לרוב עמידים לחום סביר של תנור. לעומת זאת ויטמינים, כמו ויטמין C בהחלט נפגעים אבל הם אינם נמצאים בטחינה מלכתחילה. תאפי בביטחון
שלום קרן היקרה, תודה רבה לך על כל המידע מומלץ לאכול טחינה עם תבשיל משולב דגן וקטניה? תודה רבה(:
כמה כפות טחינה מעורבבת במים מומלץ לתת לילדים בגילאי הגן?
הי חנה תודה על השאלה,
אין תשובה חד משמעית, זה תלוי ביתר התפריט של הילדים
תודה על האינפורמציה
אשמח לקרא עוד מידע על תזונה בריאה
הי רחל,
יש פה באתר עשרות כתבות- כנסי לבלוג הבריאות ופשוט תהני 🙂
היי קרן
לא הבנתי אם אני מערבבת את כף הטחינה עם מים ולימון זה יוצא פחות קלוריות?
אם את מערבבת וממה שערבבת לוקחת כף- כן
היי קרן איך אפשר לדעת כמה קלוריות יש בטחינה לאחר העירבוב עם לימון ומים?
הי סיון
הכמות של הלימון כנראה זניחה. אז זה תלוי כמה טחינה שמת 🙂
הי קרן ,
יש טריק עם הסידן והברזל לא ? ממליצים לא לאכול מאכלי חלב כשרוצים לעלות ברמות ברזל , והטחינה מכילה את שניהם ?
הי דני 🙂 אכו יש עניין כזה אבל… לא במון הטבעי
אם צורכים תוסף ברזל למשל אז יש משמעות גדול המאוד להפרדה ממוצרי חלב.
שמעתי שטחינה פחות מומלצת במצבים מסויימים בגלל רמה גבוהה של אומגה 6.
מה דעתך?
הי עופר,
יש עדויות לכך שבמידה גדולה מאוד אומגה 6 עלולה ליצור דלקתיות בגוף (אם כי, תחילים להפריך את הטענה הזו). כמו תמיד סוד הוא באיזון
היי קרן האם זה נכון שהאומגה 6 בטחינה מתחרה עם האומגה 3 שיש בעיקר בדגים ולמעשה מנטרלת את היתרונות שבו?
הי עדי,
לא בדיוק…. זה נכון שכשהיחס בין אומגה 6 לאומגה 3 הוא לטובת אומגה 6 תתכן מידה מסויימת של דלקתיות בגוף. עם זאת, לאחרונה יצאו כמה מחקרים שמפריכים זאת.
אז אני עוקבת אחרי המידע ומקווה שבקרוב תהיה תשובה מבוססת יותר
הי קרן לגבי טחינה האם מומלץ לצרוך טחינה מונבטת או טרום מונבטת בגלל החומצה האוקסלית והפיטית? או שאין באמת יתרון לכך
כי הוא פחות טעימה
לדעתי ההבדל זניח ויש משמעות לטעם ולהנאה שלך
הי קרן, אני בגיל המעבר ובבדיקת צפיפות העצם מצאו תחילה של אוטואופניה , אני אוכלת כמעט כל יום יוגורט עם כף טחינה גולמית
האם הסידן שביוגורוט ובטחינה נספגים נכון ? או צריך לאכול יוגורט בנפרד וטחינה בנפרד על מנת שיספגו נכון?
תודה