לפני שנצא לדרך חשוב לי להבהיר משהו – עולש ואנדיב הם אותו הדבר! מעבר לכך… עולש ו”צמח הצ’יקורי” גם הם אותו הדבר. מדובר בלא פחות מ – 3 שמות שונים לאותו הירק. זהו שורש המפתח ניצן שממנו גדל הירק אותו אנחנו אוכלים מהשדה לצלחת שלנו. עולש שייך למשפחת המורכבים (כן, יש משפחה כזו) אליה משתייכת גם החסה האהובה והמוכרת.
כמו כל הדברים הטובים, גם עולש התגלה בטעות על ידי האיכר הבלגי יאן לאמרס. זה קרה בתקופה שהכובשים ההולנדים רדפו את המורדים הפלמיים שבבלגיה. יאן לאמרס נאלץ לברוח מביתו, אך לא לפני שהסתיר במרתף כמה שורשי צ’יקורי (ששימשו אז כתחליף לקפה) מכוסים באדמה לחה. כששב לביתו הופתע לגלות שבמרתף החשוך אותם שורשים הצמיחו ניצן שהתפתח לירק בעל עלים מוארכים וסגורים בעלי טעם מריר במקצת. האיכר החל להפיץ את הירק הזה שהיום נקרא עולש, ברחבי המדינה שם הפך לירק הלאומי.
4 תגובות
מעניין לעניין באותו עניין:) – מה דעתך על חסה סלנובה? אגב את העולש בגלל המרירות (כן, יש אנשים שאוהבים קצת מרירות) אני משלבת בסלט עם חסה – ואוהבת…
שמחתי לגלות שבעולש יש ברזל, כאנמית – שלא אוכלת בשר – מבחינתי זה בונוס אדיר. תודה
הי אילנה,
תודה ששיתפת אותי בתגובה הזו! זה בהחלט בונוס של ברזל בעיקר למי שלא אוכל בשר. לגבי חסה סלנובה… הנה רעיון לפוסט חדש! גם היא ללא ספק ירק ששווב מאוד לשלב בתזונה שלנו.
שלום ,האם צמח העולש בצורתו האבקתי (משקה הציקוריה) מתאים גם לאנשים לאחר ניתוח לבבי? יש איזו התווית נגד?
כיוון שקפה לא מומלץ מחפשים תחליף .
תודה רבה
הי נדיה, על התשובה הזו אוכל לענות רק בקליניקה שלי במפגש אישי בו נכיר. אי אפשר לתת המלצה אישית כך בחטף 🙂