נקודת עישון היא הטמפרטורה בה מתחיל תהליך פירוקת של חומצות השומן (המרכיבות את השמן) למרכיביהן; חומצות שומן חופשיות וגליצרול. הגליצרול שמרכיב את חומצות השומן בשמנים השונים הוא זה שפירוקו נותן לשמן שרוף מעין עשן כחול. בנוסף, כשהוא מתחמצן עלולות להיווצר תרכובות אשר אינן בריאות. וזה כמובן לא מצב כדאי.
אם כן, הטמפרטורה אליה מגיע שמן במחבת נע בטווח של 120 מעלות בטיגון קל ל 180 בטיגון עמוק. באפייה החום יכול להגיע גם עד 200 מעלות.
נקודת עישון של שמן זית נמצאת בטווח של 190 – 200 מעלות צלזיוס. על כן, מבחינת נקודת עישון אפשר לעשות שימוש של שמן זית לטיגון.
הסיבה בגינה מדובר בטווח של נקודת עישון ולא אחת מדוייק היא שיש שונות בין הסוגים השונים של שמני הזית. זמן זית מכיל תרכובות בשם פוליפנולים. מדובר בנוגדי חמצון, הריכוז שלהם משפיע על נקודת העישון. גורמים נוספים המשפיעים על קצב החימום של השמן הם כמות החומצה האולאית שבו (אומגה 9 – מיד אסביר בהרחבה) וכמובן הזן של השמן.
4 תגובות
שלום,
אם אני מכינה עוף וירקות בתנור על חום 180 למשך שעה וחצי, אני יכולה לתבל בשמן זית או שלא? תודה רבה
הי רומי- בהחלט כן!!!
היי.
הבנתי ששמן זית מתחצן יותר משמנים אחרים. אם כך, אני מבין ממאמרך שאפשר להיות שקט ואם כן: רציתי לדעת מעבר לכמה זמן (בטמפ’ סבירה) מומלץ לא לטגן בשמן זית או שגם כאן אין חשש. תודה
שלום לך,
נכון- שמן זית לא מתחמצן יותר משמנים אחרים- להפך.
מה שכן יש להמנע מטיגון חוזר- כלומר לטגן פעם אחת את כל מה שרוצים ולזרוק את השמן (כך עם כל שמן שתבחר לטיגון) ולכן למימד הזמן אין משמעות.