רבות נאמר (או למעשה נכתב) על הקשר בין צריכת שמן זית לבין שמירה על בריאות הלב. ובכן, עכשיו זה רשמי ובהחלט אפשר לעשות את הקשר. כמובן שהנוסח הרשמי הרבה פחות מחייב (ובצדק) חשוב להיות זהירים עם המלצות חד משמעיות. לכן, אני מצרפת פה את הנוסח המקוצר (בתרגום לעברית כמובן). רגע לפני הנוסח, הסבר קצר על חומצת שומן מיוחדת שנמצאת בשמן הזית.
חומצה אולאית היא חומצת שומן חד בלתי רוויה המרכיבה את שמן הזית. המשמעות היא שיש לה פחות קשרי מימן לעומת שמנים אחרים, כך המבנה שלה יציב והיא בסיכון נמוך יותר להתחמצן. לעובדה זו משמעות בריאותית כפי שהכתב בנייר עמדה רשמי:
“עדויות מדעיות תומכות אך לא נחרצות, מצביעות על כך שצריכה של כ 1.5 כפות שמנים המכילים רמות גבוהות של חומצה אולאית (אומגה 9), עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב כליליות. כדי להשיג תועלת אפשרית זו, שמנים המכילים חומצה אולאית צריכים להחליף שומנים ושמנים עתירי שומן רווי ולא להגדיל את סך הקלוריות הכולל שצורכים ביום.”
התנאי לריכוז נאות של חומצה אולאית בשמן הינו לפחות 70% וזו הכמות שמצויה בשמן זית. לכן, טענה זו תקפה לגבי שמן זית.
בנוסף קיימת התייחסות ספציפית גם לשמן זית בכמות של כ 2 כפות ליום:
“עדויות מדעיות מוגבלות ולא נחרצות מצביעות על כך שצריכת כ 2 כפות שן זית מידי יום עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב כליליות עקב השומן החד בלתי רווי בשמן זית כדי להשיג תועלת אפשרית זו, יש להחליף שמן זית בכמות דומה של שומנים ושמנים עתירי שומן רווי מבלי להגדיל את צריכת הקלוריות היומית”.