פסיפלורה: ערך תזונתי, קלוריות, ותרומתה למערכת העיכול והחיסון

פרי החשק, האקזוטי והמיוחד – בואו להכיר מקרוב פסיפלורה. למה כדאי לאכול אותה ומה אפשר להכין ממנה…

פסיפלורה: ערך תזונתי, קלוריות, ותרומתה למערכת העיכול והחיסון
בכתבה הזו תקראו על:

פפסיפלורה או שעונית נאכלת

“את יודעים איך אומרים פסיפלורה בעברית?” שאל אותנו (את אפי בן הזוג שלי ואותי) חבר. התשובה המתבקשת היא פסיפלורה נכון? כי באנגלית אומרים passion fruit. מסתבר שלא. התשובה למילה פסיפלורה בעברית היא שעונית! ליתר דיוק שעונית נאכלת. במשחק הטריוויה הבא – אתם תודו לי על המידע הזה שלכאורה הוא בכלל לא חשוב. עכשיו בואו ונגד לעיקר – למה כדאי לכם לאכול פסיפלורה…

פסיפלורה שעונית נאכלת

אם אתם כמוני ואוהבים לגדל צמחים אתם וודאי יודעים שיח פסיפלורה הוא אחד הצמחים שגדלים ומתפשטים הכי מהר. לטובה או לרעה – תלוי כמה סבלנות יש לכם לגזום ולהכיוון את כיון הצמיחה שלו. למרות שמקורו בארצות טרופיות הוא גדל גם בישראל בחודשי אפריל ומאי. פרי הפסיפלורה הוא קשה מבחות ונוזלי מבפנים, עם הרבה גרעינים שחורים במרכזו. לפסיפלורה טעם ייחודי ובגלל זה מומלץ לשלב אותה במתכונים בהם טעמה הדומיננטי מתאים. 

לצמח מעל ל 400 זנים ידועים. הזן המוכר כאן בארץ הו אפסיפלורה אדוליס – גודלה מעט קטן מלימון, קליפתה סגולה וצורתה עגולה.

פסיפלורה ערך תזונתי

בפסיפלורה אחת בגודל ממוצע יש רק 17 קלוריות, כך שהיא מהווה נשנוש מתוק, כייפי ודל קלוריות באופן יחסי. מרבית הקלוריות מגיעות באופן טבעי מפחמימות (מבחינת אבות המזון זו הקבוצה אליה משתייכים כל הפירות). למרות שהיא נוזלית למדיי בפרי 1 אחד יש 2 גרם של סיבים תזונתיים, המסייעים בשמירה על מערכת העיכול ובריאות חיידקי המעי הטובים. פסיפלורה גם מהווה מקור טוב לויטמין C במזון עם תכולה של כ 9% מצריכת הויטמין היומית המומלצת בפרי אחד.

צריכת ויטמין C חשובה לא רק להמניעת התקררות אלא לחיזוק מערכת החיסון באופן כללי ושמירה על בריאות החניכיים. כך שגם אם אינכם אוהבים פסיפלורה – שווה לנסות אותה שוב.

פרי עשיר בפוליפנולים

פוליפנולים הם נוגדי חמצון חזקים. מחקרים שונים מראים קשר בין צריכה של פוליפנולים למניעת של מחלות כמו סרטן ושמירה על קוגניציה וזיכרון. פסיפלורה, אם כן, עשירה בפוליפנולים אף יותר מפירות טרופיים אחרים כמו בננה, ליצ’י, פפאיה, מנגו ואננס.

הריכוז הגבוה של פוליפנולים כמו גם נוגדי חמצון אחרים כמו ויטמין C ובטא קארוטן (אותו הגוף הופל לויטמין A) הופכים פסיפלורה להיות מאכל ששווה לשלב בתזונה אנטי דלקתית.

תוספים מבוססי פסיפלורה

כמה מחקרים מראים הטבה אפשרית בנטילת תוסף המבוסס על פסיפלורה. הודות לריכוז גבוה של פיקיאטנול (פוליפנול מסוג מסויים) מחקר אחד מצא שייתכן ותוסף פסיפלורה יכול לסייע במניעת סוכרת מסוג 2 באוכלוסיה של גברים הסובלים מהשמנה. מחקר אחר מצא השפעה חיובית על תסמיני אסטמה ועוד מחקר הראה פוטנציאל חיובי בנטילת תוסף פסיפלורה על תסמינים של דלקת מפרים ניוונית.

למרות הפוטנציאל יש לציין שעוד מוקדם (מאוד) להכריז על תוספים על בסיס פסיפלורה כיעילים בביטחון מלא. יש צורך במחקר נרחב בתחומים השונים לפני שניתן יהיה להמליץ על התוסף לצרכים הנ”ל. מה שכן, הפוטנציאל מעניין ואולי יום אחד תגיע בשורה של ממש.

אז, איך אוכלים פסיפלורה?

אם תתקלו בפסיפלורה בטיול במדינה טרופית אני בטוחה שהדרך המהנה ביותר תהיה לבצוע את קליפתה וממש לשלוק את הפרי מתוכה. אם אינכם מטיילים ורוצים להנות ממנה בסלון ביתכם כנראה שתחפשו צורה נקייה יותר לאכול אותה. במקרה כזה חיתכו אותה במרכזה ואיכלו את התכולה עם כפית. שימו ♥ גם הזרעים השחורים אכילים. המרקם עשוי להזכיר לכם מרקם של זרעי צ’יה או פודינג צ’יה למעשה.

כמו שציינתי קודם טעמה של הפסיפלורה ייחודי ודומיננטי, ואם אתם אוהבים אותו תוכלו למצוא שלל מתכונים המשלבים פסיפלורה. המוכרים יותר הם משקאות שונים כמו מיצים, שייקים ואפילו קוקטיילים המבוססים על פסיפלורה. 

אופציה נוספת היא קינוחים מדליקים כמו גלידה, שלגונים ואפילו יוגורטים מתוקים עם טוויסט פסיפלורה. למרות שטעמה מתקתק אפשר לשלב פסיפלורה גם במאכלים שאינם מתוקים באופיים כמו סלט ירקות. בעיקר כזה המכיל גם גבינה! 

פסיפלורה: ערך תזונתי, קלוריות, ותרומתה למערכת העיכול והחיסון

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

6 תגובות

  1. בוקר טוב
    אני שמחה לשמוע על כל טוב הפסיפלורה.
    אני אוהבת את הפרי מאד
    תודה רבה על המידע
    אשמח לשמוע עוד תובנות
    בתקווה שהן מבוססות
    יום טוב
    לאה

    1. הי לאה,
      תודה רבה על הפידבק! כמובן שכל מה שכתוב באתר מבוסס במחקר. במידה ולא מבוסס מספיק אני מציינת גם את זה. יום נהדר ובתאבון

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: