כשאתם חושבים על מאכלים עם ברזל, עדשים בטח לא הראשונות שקפצות לראשכם. בשר, כבדים, מיץ רימון.. אלה מוכרים בזכות ריכוז הברזל שבהם. חשוב לזכור כי ישנם לא מעט מאכלים המכילים ברזל צמחי. אחד מהמאכלים האלה הוא – עדשים! באותן 100 גרם עדשים מבושלות כ 3.5 מ”ג ברזל צמחי. זו עובדה חשובה לא רק עבור טבעונים וצמחונים אלא גם עבור כל מי שניזון מדיאטה ים תיכונית מאוזנת ומעוניין או מעוניינת לשפר את סטטוס הברזל בדם.
ב 100 גרם עדשים מבושלות נמצא גם 19 מ”ג סידן. זו בשורה מעולה עבור אלו שאינם צורכים מוצרי חלב. סידן חשוב למניעה של שברי מאמץ ופציעות ספורט. מסייע בשמירה על בריאות העצם (לצד מינרלים וויטמינים נוספים כמו ויטמין D במזון או כזה שנלקח כתוסף)
26 תגובות
כתבה מעולה ומאירת עיניים.
שאלה:
מהוא ההבדל בערכי החלבון של
העדשים הירוקות, הכתומות, השחורות והמנומרות, לאחר שהונבטו ובושלו קלות.
ההבדל העיקרי הוא ביכולת הספיגה שלנו את החלבון
מה שינו חכמים בתקנתם?
לעגת ועיוותת את האמונה וכתבת :”עוד מיתוס ידוע לגבי עדשים (וקטניות בכלל) זה שהן “הופכות לחלבון” כשמשלבים אותן עם דגן (כמו אורז).”
איפה שמעת שאומרים את זה?
כי אני למדתי ושמעתי מרבים בסביבתי, שבגלל שאין בהן את כל מומצות האמינו, החיבור עם האורז משלים את העניין. ולכן ארוחה פשוטה של אורז עם עדשים מהווה גם ארוחה מזינה, בעיקר בכל הנוגע לחלבון, מבלי לצרוך חלבון מן החי וההוכחה לכך היא מיליוני הודים שחיים על תזונה דלה של אורז עם עדשים ועדיין לא סובלים מתת תזונה, כפי שסובלים צמחוניים במערב שחושבים שצמחונות זה רק לאכול עשבים ואגוזים.
רוצה שיעריכו אותך? לא חייבים לעשות את זה באמצעות המצאות.
הי רינה,
כמה קלה היד על המקלדת!
אני תזונאית בעלת קליניקה פרטית מזה 10 שנים, ואני שומעת את המיתוס הזה מידי שבוע.
לכן הסברתי אותו בצורה נוחה, מקצועית וקלה להבנה.
שבוע טוב
כל כך צודקת לגבי היד על המקלדת, כתבת יפה, מרשים ומקצועי ביותר.
ותודה לך על מאמר מקיף ומאיר עיניים
מלא תודה על הגיבוי!
איזו תגובה לא נעימה. בחירה מוזרה מאוד של מילים לטקסט מאוד מעניין ואינטליגנטי.
תודה רבה 🙂
האם תוכלי בבקשה לכתוב על עדשים חומות, והאם ניתן להשתמש במקומן בירוקות?
שלום נחמה,
אין כמות מומלצת לחולי גאוט. צריך לבנות תפריט מסודר ולהבין מה מתאים לך
היי
כתבה נפלאה שעושה המון סדר
אז ראשית – תודה !
שנית – האם הערכים ל 100 גרם זהים (פחות או יותר) בין 3 סוגי העדשים שציינת ?
גלי
הי גלי תודה! כן, פלוס מינוס
שאלה –
עדשים שהושרו שמונה שעות .
והם אני מכין לחם עדשים ירוקות .
אולם זמן האפייה הוא כשעה .
האם לבסוף הלחם הוא עם ויטמינים ,מינרלים או שהכול נהרס בגלל האפייה הארוכה ?
הי 🙂
ויטמיני םעדינים כמו ויטמין C נפגעים מחום. אולם, מינרלים וסיבים ממש לא- בתאבון
הי קרן!
כתבה מעולה, אהבתי מאוד את הדרך שהנגשת לאנשים בלי המון רקע בעולם התזונה את המידע.
שאלה שעלתה לי:
פירטת עבור כל אחד מסוגי העדשים את אופן הבישול שלהן, האם ישנן דרכי בישול/אופן שימוש שיכול להרוס את הערך התזונתי של העדשים?
לדוגמה בישול ירקות מוריד מכמות הויטמינים הנמצאים וכן הלאה.
במידה וישנן, אשמח שתפרטי עבור כל סוגי העדשים.
הי רעות,
ראשית המון תודה 🙂
במקרה של עדשים אין הרבה ויטמינים עדינים ולכן אין איבוד נרחב של ערכים. מה שכן- הנבטה היא הדרך העדיפה לצרוך אותן.
שלום,
כמה שאלות של מתחילות…
1. האם פשוט לשים מלא מים בהתחלה וכשזה מוכן לשפוך את המים הנותרים לכיור? אין מידה מדוייקת כמו שיש לאורז למשל (2 כוסות מים לכוס אורז)? נראה לי יותר פשוט לעבוד לפי מידות, לא? אני מפספסת משהו?
2. האם כשמורידים לאש נמוכה לשים מכסה על הסיר או לא?
3. האם אש נמוכה זה בעצם לשים על המצב הכי נמוך בגז? אם לא – איזה מצב? איך זה אמור להראות?
תודה רבהההה!!!
הי יעל וברוכה הבאה לעולם הקטניות:
1. כשמכינים אורז המטרה שכל המים יספגו- עדשים זה כמו פסטה! לכן אין כמות מדויקת.
2. להוריד את המכסה 🙂
3. זה ממש תלוי בלהבה שלך, צריך להביא לרתיחה ושזה ימשיך לבעבע
בהצלחה- מחכה לשמוע איך יצא
היי,
תודה על התשובות!!!
למה להוריד את המכסה ולא להשאיר אותו? פשוט מנסה להבין 🙂
תודה
כדי לאפשר רתיחה בלי גלישה של המים (קצת כמו שמכינים פסטה)
שלום,
יש לי שאלה לגבי כמויות.
נניח שאני מכינה עדשים ירוקות בלי עוד מרכיבים בתור תוספת לארוחה. אז איזו כמות נחשבת למנה למבוגר בתור תוספת? נניח שאני מכינה ארוחה ל-2 אנשים ועדשים ירוקות זו אחת התוספות בצד, אז כמה אני שמה בכוס מדידה שייחשב בתור מנה ל-2 מנות? תודה רבה
הי שמרית, זה תלוי גם במטרה שלכם וגם ביתר התפריט שלכם.
מה שכן אול לומר זה ש- 5 כפות עדשים נחשבות למנת פחמימה.
היי קרן
תודה על ההסבר הפשוט והקולע.
שאלה שאולי פספסתי את התשובה עליה:
האם בישול או אפייה של עדשים ירוקות מונבטות הורס את כל הערך המוסף של ההנבטה עצמה? כי לי פחות טעים לאכול אותן בצורה חיה, גם אם זה בסלט מיוחד…
מיכל
הי מיכל,
עדיין יש ערך בהנבטה גם אם מבשלים.
והכי חשוב- שיהיה לך טעים לאכול!
היי
אני מכינה טורטייה מעדשים כתומות מושרות וביצה. האם העובדה שאיני מבשלת את העדשים אלא רק משרה כמה שעות, מזיקה לעיכול?
לא אמור להזיק