השמנה ועלייה במשקל הם תהליכים המתייחסים לגדילה של תאי השומן בגוף ולאגירה של שומן נוסף ברקמת השומן. תהליכים אלה מושפעים ממה שאנחנו אוכלים, אך גם מגורמים נוספים, כמו גנטיקה, אוכלוסיית חיידקי המעי בגוף, האיזון ההורמונלי ואפילו שעות שינה. קיימים לא מעט מאכלים המכילים כמות גדולה של קלוריות ועדיין, הם לבדם לא יכולים לגרום לתהליכים המורכבים של עלייה במשקל או השמנה. בדיוק כשם שאכילה של מזונות דלים בקלוריות לאו דווקא תבטיח ירידה במשקל. לכן ספירת קלוריות לכל מאכל בפני עצמו לאו דווקא יעילה. יש להסתכל על כמות הקלוריות היומית הנאכלת גם אם מורכבת ממאכלים עתירי קלוריות.