נתחיל מההתחלה, מנקאי או בשמו הלועדי Wolffia globosa duckweed, הוא זן השייך למשפחת צמחי המים. הוא שימש במשך אלפי שנים בתור מזון בסיסי של שבטים בדרום מזרח אסיה. הוא גדל על פני המים (גידול הידרופוני למעשה) והיו אוספים אותו ברשתות ומכינים מטעמים שונים. הוא נחשב למאוד מזין ובהמשך נבין בדיוק מדוע.
מנקאי גדל באופן שקצת מזכיר וירוס 🙂 ירק האם מתפצל לירק אם וירק בת, כך ממשיך ולמעשה משכפל את עצמו כל 72 שעות. קצב גידול מאוד מהיר ולכן ניתן “לקצור” אותו לאורך כל השנה. גודלו 0.5 מ”מ בלבד (כל גרגר ירוק הוא צמח שלם) ומחזיק בתואר הירק הזעיר בעולם.
המנקאי הישראלי הוא זן מטופל של אותו צמח אסיאתי קדום. כל גידול (ירקות, אגוזים וכדומה) מכיל ממוצע מסויים של ערכים תזונתיים. ריכוז הערכים תלוי בין היתר במקום הגידול. בעושרה של הקרקע או הברכה במקרה זה, תנאי מזג האויר וכדומה.
בכדי להבטיח שלירק מסויים יהיו ערכים תזונתיים אופטימליים מגדלים אותו באופן מבוקר. כך עושים עם מנקאי. הוא גדל בבריכות הידרופוניות מרשימות בגודלן שנמצאות בקיבוץ בארי. תנועת המים, הטמפרטורה והתאורה בבריכות האלה אופטימלית לגידול מנקאי שבו מקסימום ערכים תזונתיים. הם מצויים בו באופן טבעי והגידול הספציפי מבטיח אופטימיזציה של הערכים למעשה.
16 תגובות
אדמח להצטרף
בשמחה ציפי 🙂 את בפנים!
שלום רב, האם ניתן להשיג בכמוסות? האם מתנגש עם יוטירוקס? תודה מרב
הי מרב,
נכון להיום אין כמוסות אלא רק תצורה אחת קפואה. ממה /שהבנתי מהחברה בהמשך תהיה צורה של הצמח החי.
לגבי יוטירקס, בגלל שזה צמח חדש יחסית אין מחקר בנושא. לכן עלייך להתייעץ אישית עם הרופא \ דיאטנית שלך כדי לקבל החלטרה.
שלום קרן,
יש לי סכרת סוג 2 והבנתי שהצמח הזה יודע לאזן את הגלוקוז בגוף
האם זה נכון?
המחקרים לא מדגימים את זה שהמנקאי מאזן סוכר כפתרון בלעדי, אלא כחלק ממערך תרופות (אם צריך) ותזונה מאוזנת הכוללת גם אותו ברשימה 🙂
כתבה עצובה. כמה שילמו על הכתבה? אין דבר כזה מאנקי,
כאחד שחוקר אצות מעל 25 שנה עצוב לי לקרוא כתבות כאלו.
הי סרגיי,
לי עצוב שכך אתה כותב תגובות מבלי להעמיק בפרטים.
אם תקרא עליי תדע שאני היועצת המקצועית לחברה שהביאה את מנקאי לישראל (וגידלו את הצמח בצורה ייחודית בקיבוץ בארי). כל המאמרים המדעיים המצוטטים פה איכותיים (אתה מוזמן להקליק עליהם ולקרוא בעמך). ולשאלתך, על הכתבה הזו קיבלתי 0 ש”ח.
לצערי החברה לא צלחה והייצור הישראלי פסק.
היי
האם ידוע למי אסור להשתמש במנקאי?
ו..האם יש דרך לגדל מנקאי בבית? אם כן, איך משיגים זרעים?
הי לימור,
ממה שידוע לי מנקאי גדל בנחלים בטבע או בבתי גידול ייעודיים עם טכנולוגיה שנדרשת לשם כך.לכן, לצערי לא ניתן לגדלו לבד בבית (ככל הנאה). בגלל שהוא מאוד חדש לא נחקר מספיק בשביל להגיד באופן גורף למי אסור לאכול. לכן, הייתי מתייעצת עם אשת מקצוע בעניין בפגישה אישית בה ניתן לאסוף נתונים נוספים על התזונה שלך.
זהירות : כתבה שיווקית במסווה מדעי !!!!
כל הכתבות נכתבו על ידי בעלי עניין, (לדוגמה כתבה זו של קרן אן המעידה על עצמה כי היא “היועצת המקצועית לחברה שהביאה את מנקאי “).
הי דבי,
ראשית זו איננה כתבה שיווקית” במסווה מדעי” היות וכתבתי גילוי נאות שאני היועצת המקצועית. זה אומר שאני עשיתי את הסקירה המדעית של המאמרים.
שנית, זו איננה כתבה שיווקית. אילו הייתה זו כתבה שיווקית הייתי מציינת שהכתבה היא “בשיתוף פעולה ממומן” כפי שאני עושה תמיד.
ולך יקירה, אני ממליצה לבדוק היטב את העובדות לפני שאת כותבת תגובות משמיצות.
רק בריאות
היי
מתי מומלץ להשתמש במקנאי
בוקר צהורים או ערב
הי מוני,
מדובר למעשה בירק ולכן יש לאכול אותו מתי שתרצה 🙂
בתור לקוח קבוע,
האם ייצור המנקאי ישוב מתישהו ?
הי,
אי מודה שאינני יודעת. נקווה שכן