כורכום: ערך תזונתי, כמה כורכום לצרוך בביום והאם הוא עושה מה שאנחנו מקווים?

אנחנו מכירים אותו כתבלין שהופך את האורז שלנו לכתום. שמענו שיש לו סגולות נוגדות דלקת.. בואו לגלות מיהו כורכום והאם באמת שווה לצרוך אותו כחלק משמירה על אורח חיים בריא הכולל גם תזונה נכונה.

כורכום: ערך תזונתי, כמה כורכום לצרוך בביום והאם הוא עושה מה שאנחנו מקווים?
בכתבה הזו תקראו על:

שורש כורכום ובן הדוד שורש ג'ינג'ר

שורש כורכום מגיע אלינו (איך לא?) מהודו שם נמצא בשימוש מזה אלפי שנים ושמו הוא “כורכומה ארוכה”. השימוש המוכר ביותר לכורכום הוא כמובן תיבול. כמעט אין מישהו או מישהי שלא מכירים את תבשילי הקארי הכתומים ואת האורז הכתום הבוהק. מה שלא רבים יודעים הוא – שורש כורכום נמצא בשימוש בהודו גם כ “צמח מרפא”. אם המילים האלה נשמעות לכם מוכרות, אתם לא טועים. שורש כורכום מגיע מאותה משפחה אליה משתייך ג’ינג’ר, משפחת הזנגביליים. גם שורש כורכום נחשב כבעל תכונות נוגדות דלקת וכזה להלקח בחשבון כחלק מתזונה אנטי דלקתית. האמנם?

שורש כורכום ובן הדוד שורש ג'ינג'ר

אז מה אנחנו יודעים על כורכום?

החומר הפעיל של שורש כורכום נקרא – כורכומין. הוא למעשה אחד מתוך מספר תרכובות שנקראות כורכומינואידים. מדובר בתרכובות בעלות תכונות נוגדות חמצון שניתן למצוא באותו שורש כורכום. חקר הכורכומין נרחב. רק בשנת 2017 לבדה פוסרמו כ 9,000 מחקרים לגביו. הפוטנציאל של כורכום ובפרט כורכומין ככלי טיפולי גדול, אך המדע עדיין לא הצליח לפצח אותו לגמרי. האם הוא באמת סופר פוד? מה מידת היעילות שלו. התשובות האלה מקבלות תשובה, כמעט מלאה.

מעבדה Vs. גוף האדם

מחקרים מעבדה הם כאלה בהן נלקחים תאים והם נשמרים במבחנה. בעזרת תאים אלו נבדקים חומרים שונים ומתגבש כיוון מעניין להמשך מחקר. אם כן, במחקרי מעבדה נמצא כי לכורכומין יכול להקשר לחלבונים שונים בגופנו. אחד החלבונים האלה הוא חלבון בשם NFKB. במהלך דלקת, נוצרים בגופנו ציטוקינים, חלבון זה אחראי על יצירת אותן ציטוקינים. עת נקשר הכורכומין לחלבון ה NFKB הוא למעשה מעכב את פעילותו ובכך חלה ירידה בהפרשת ציטוקינים מה שמוביל להפחתת הדלקת. זו רק דוגמא אחת למנגון אפשרי. 

ומה קורה בגוף האדם? כשפעילות זו נבחנת הלכה למעשה בגף האדם (ולא רק בתאים מבודדים בתנאי מעבדה) נראה שקיים פער בין ממצאי המעבדה לממצאים בגוף. הסיבה לכך היא אחת עיקרית – ספיגתו הנמוכה של הכורכומין (אותו מיצוי של כורכום) בגוף. 

בפועל, רק אחוזים נמוכים מאותו הכורכומין נספגים בתאי המעי אל מחזור הדם. התחנה הראשונה במטבוליזם של כורכומין הוא הכבד. שם הוא עובר פירוק מהיר. הפירוק המהיר לא מאפשר זמן הגעה אל תאי המטרה בהם אנו מעוניינים שיפעל. 

כורכום טרי, אבקה או כמוסה?

על מנת להתגבר על מגבלת הספיגה של החומר הפעיל של כורכום פותחו לאורך השנים שלל טכנולוגיות אשר מהותן להגדיל את ספיגתו בגוף האדם. באופן כללי ניתן לומר כי כורכום טרי בכל צורותיות יכול להוות תוספת קולינרית משובחת. אך מבחינת יעילות כשליח נוגד דלקת, ככל הנראה במקרה זה יש עדיפות דווקא לתוסף. 

כורכומין בתוספת פיפרין

הטכנולוגיה המוכרת ביותר להגברת ספיגתו של תוסף כורכום היא שילוב עם פיפרין. זהו החומר הפעיל בפלפל 🙂 שילובו עם כורכומין מגביר את יכולת הספיגה של כורכומן- בין היתר על ידי עיכוב האנזים שמפרק את הכורכומין בכבד. כך יימצא בדם יותר זמן וכך עשוי להגיע לאברי המטרה. 

למרות שהשילוב הזה שמע מבטיח האותיות הקטנות ספרות סיפור אחר. חברי הטוב גיא שלמון הוא דיאטן ופיזיולוג של המאמץ. הוא בחן את הנושא לעומקו ומצא כי בעולם המחקר המינון המקובל להגברת ספיגתו של הכורכומין הוא 20 מ”ג פיפרין. זאת בעוד שתוספי התזונה מכילים עד 5 מ”ג בלבד. הסיבה לכך היא מגבלה של משרד הבריאות. פיפרין ידוע כמסייע חזק ועל כן עלול להוביל לאינטראצקיות נוספות, עם תרופות למשל. לכן, לשם זהירות הוטלה הגבלה של עד 5 מ”ג תוסת פיפרין בכל תוסף תזונה. מינון זה נחשב לבטוח.

טכנולוגיות נוספות לשיפור ספיגת החומר הפעיל של כורכום

מבלבד פיפרין קיימים מעל 30 דרכים נוספות שפותחו לאורך השנים להגברת הספיגה של כורכומין. חלקם פיתוחים ביוטכנולוגיים מתקדמים ביותר (שניתן לראות בתוספי תזונה נוספים, כמו ברזל). אחת מהן היא הטכנולוגיה הליפוזומלית. מדובר בעיטוף של החומר הפעיל בשכבה של פוספוליפידים (המרכיב המרכזי של קרום התאים שלנו). שכבה זו מאפשרת את כניסת הכורכומין לגופנו באופן ייחודי אשר עשוי להגביר את ספיגתו פי 30 ואף יותר. זאת על פי הדיווחים מהמחקרים. 

למרות שהשילוב הזה שמע מבטיח האותיות הקטנות ספרות סיפור אחר. חברי הטוב גיא שלמון הוא דיאטן ופיזיולוג של המאמץ. הוא בחן את הנושא לעומקו ומצא כי בעולם המחקר המינון המקובל להגברת ספיגתו של הכורכומין הוא 20 מ”ג פיפרין. זאת בעוד שתוספי התזונה מכילים עד 5 מ”ג בלבד. הסיבה לכך היא מגבלה של משרד הבריאות. פיפרין ידוע כמסייע חזק ועל כן עלול להוביל לאינטראצקיות נוספות, עם תרופות למשל. לכן, לשם זהירות הוטלה הגבלה של עד 5 מ”ג תוסת פיפרין בכל תוסף תזונה. 

כורכום ערך תזונתי

לשורש כורכום ערך תזונתי מעניין מאוד. לצד כורכומין ניתן למצוא בכף (15 גרם) כורכום טחון כ 53 קלוריות, 1.1 גרם חלבון, כמעט 10 גרם בפחמימה ופחות מגרם של שומן. למרות שהפך לאבקה עדיין מכיל סיבים, כ 3 גרם וסדר גודל של 2 גרם מים. כורכום טחון מכיל גם ויטמין C, הוא נמצא ברשימת המאכלים עם ברזל ואפשר לומר שהוא מקור לאבץ במזון.

כורכום ערך תזונתי

אז, כמה כורכום לצרוך ביום?

כדי לענות על השאלה כמה כורכום לצרוך ביום, כדאי להבין קודם מה המטרה. אין כמות “כללית” שצריך לקחת מתוסף תזונה. הכמות שיש לצרוך תלויה במטרה. במקרה הזה של כורכום התשובה חמקמקה עוד יותר. אמנם המחקר נרחב אך התוצאות אינן חד משמעיות.

יעילות הטיפול בעזרת כורכום (והכורכומין) בתופעות שונות טרם בוסס, על כן קשה לדעת מה המינון. אם אתם חושבים שאתם צריכים לצרוך כורכום הדרך היחידה (נכון לכתיבת הכתבה הזו) היא לגשת לאשת או איש מקצוע ולבחון האם ז מתאים למטרה ולהגיע לכמויות המתאימות. 

כורכום: ערך תזונתי, כמה כורכום לצרוך בביום והאם הוא עושה מה שאנחנו מקווים?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

15 תגובות

  1. תודה על הכתבה וההסברים.
    אני אישית סבלתי שנים מקרע בכתף. 8 שנים של סבל.
    לימים התחלתי לקחת כפית כורכום עם פלפל שחור ותוך זמן קצר הכאבים נעלמו.
    מסתבר שכל השנים סבלתי מדלקת בכתף שהקרינה לאורך הזרוע.
    ממש נס.

        1. כשאנחנו מדברים על בישול הכמויות לא צריכות מדוייקות. כשמדובר בתוסף נרצה לפחות 5 מ”ג חומר פעיל

      1. הי , אם זה בתוסף כורכום תרצה שהחומר הפעיל של הפלפל יהיה כ 5 גרם. אם זה בבישול אין משמעות כי לא ממש ניתן למדוד

    1. איך לקחת את זה? כמה כורכום כמה פלפל שחור?….מה בדיוק עשית-עם מים פושרים/לימון….איך בדיוק?

  2. הרופא המליץ לי על 2 גרם כורכום ביום .
    אם אני לוקחת תוסף מזון כורכום , כמה מ”ג עלי לקחת ?

    1. הכוונה לשורש? אם הרופא המליץ 2 גרם הוא התכוון לתוסף 🙂 לדעתי אבל את צריכה לבדוק איתו

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: