הכולסטרול הוא חומר בכל התאים בגוף שלנו הגוף והוא מגיע מייצור עצמי של הגוף וגם מהמזון שלנו. ליתר דיוק ממזון מן החי שמכיל שומן רווי.
הכולסטרול הוא מולקולה שומנית (הידרופובית), היא איננה מסיסה במים ולכן לא יכולה לעבור לבדה בזרם הדם.
כדי לעבור בזרם הדם על הכולסטרול להיות קשור לנשא. אותו נשא המורכב חלבון וכך מוביל כולסטרול לתאי הגוף. למה? כי בכולסטרול הוא חומר חשוב לבנייה של הגוף; הורמוני המין שלנו מורכבים מכולסטרול, הוא לוקח חלק במבנה המוח שלנו ועוד.
ישנים 3 סוגים עיקריים של נשאי כולסטרול בגוף ושמם ליפופרוטאינים (ליפו= שומן פרוטאין= חלבון):
1. HDL – ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה. הוא ידוע גם בתור הכולסטרול הטוב. אם לדייק אנחנו אמורים לקרוא לו הנשא הטוב של הכולסטרול.
התפקיד של ה- HDL לשנע כולסטרול עודף מהדם לכבד, שם הוא מפורק ומעין מובל החוצה מהגוף. רמות גבוהות של HDL בבדיקות הדם הן דבר מבורך.
2. LDL – ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה, הוא לרוב מכונה הכולסטרול הרע. תפקידו הפוך מתפקידו של ה- HDL. כולסטרול מסוג LDLD מוביל כולסטרול מהכבד אל רקמות הגוף הזקוקות לו. רמות גבוהות מידי של LDL לאורך זמן, זהו מצב אשר יכול להעיד על סיכון גבוה להצטברות של רובד שומן בכלי הדם. לכן, רמתו של ה LDL צריכה להשאר בטווח הנורמה.
3. VLDL – ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה מאוד, מולקולה זו פחות מוכרת לעומת LDL אך גם היא מעידה על סיכון גדול יותר להצטברות של פלאק בלתי רצוי בכלי הדם. ישנם מוסדות אשר יבדקו את רמות ה VLDL ללא בדיקה של ה LDL עצמו (כמו בצה”ל למשל).
הערך של TOTAL CHOLESTEROL בבדיקות הדם מעיד על כל כמות הכולסטרול יחד (טוב ורע).