אם הייתי צריכה לבחור את המאכל הכי שנוי במחלוקת הייתי הולכת בלי צל של ספק על ביצים. מצד אחד הן מזינות מאוד, לא יקרות ובעלות פוטנציאל קולינרי גובה. מצד שני – כולסטרול. על זה שהביצים ובפרט חלמון ביצה עשירים בכולסטרול אין מחלוקת, המחלוקת היא סביב צריכת כולסטרול במזון.
בשנת 1968 אגוד הלב האמריקני קבע בהמלצותיות שאין לאכול יותר מ – 3 ביצים בשבוע. המחשבה מאחורי ההמלצה הייתה שהכולסטרול בביצים יגרום לעלייה בכולסטרול בדם וזה כמובן, לא בריא. אבל היות והביצה היא מאכל מזין ביותר, משביע ובר השגה נעשו מחקרים רבים על מנת לבחון מחדש את ההמלצה. ובכן, אחרי חצי מאה של מחקר אנחנו מבינים שאותו הכולסטרול שנמצא בתוך חלמון הביצה לא משפיע על רמות הכולסטרול בדם שלנו לעומת צריכה של שומן מן החי למשל. לא רק שהביצים אינן מזיקות כמו שחשבנו הן אפילו מוצר צריכה חשוב בתזונת האדם (בהנחה ואינכם טבעוניות או טבעוניים).
עם התפתחות המחקר הביצים התגלו כמזון על של ממש בעלות ריכוז מפתיע של ויטמינים, מינרלים ותרכובות פעילות בעיקר באיזור אחד – חלמון ביצה.
7 תגובות
באיזה צורת בישול עדיף לאכול הביצה.
האם הבישול הורס רכיבים כמו b12 וכו’?
הי סילויה,
בניגוד לויטמינים עדינים כמו ויטמין C ויטמין B12 עמיד יותר. בגלל הפוטנציאל של חיידקים כמו סלמונלה באופן כללי רצוי לאכול את הביצה דווקא מבושלת למשל -ביצה קשה.
חביתה למשל מוסיפה שמן לתפריט, אז צריך לקחת אותו בחשבון בחישובים.
בהצלחה 🙂
החשש לסלמונלה הוא גם בחלבון או רק בחלמון?
הי ענבר,
זה למעשה חסר משמעות כי ברגע שיש זיהון כל המאכל לא אכיל
החשש לסלמונלה הוא גם בחלבון או רק בחלמון?
הי ענבר, אני מודה שאני לא יודעת 🙂
הי ענבר, האמת היא שאני לא יודעת. אני מניחה שאם הזיהום בביצה הוא עובר לכל התכולה שלה ולא נמצא רק בחלק