בכל קורס תזונה אחת השיטות בהן נעזרים לזכור את תפקידם של החלבונים הוא החרוז הבא: חלבונים בונים! ועד כמה שזה מצחיק – זה מדויק. קבוצת החלבונים כוללת מאכלים אשר מתפרקים בגופנו לכדי אבני בניין בשם חומצות אמינו. חומצות האמינו מתחברות בגופנו בשילובים שונים (כמו במשחק לגו), לכדי יצירת מבנים שונים המהווים בין היתר את רקמות הגוף שלנו. רקמות העצם והשריר, למשל, מורכבות מחלבונים. החלבונים לוקחים חלק לא רק בנייה של רקמות אלא גם בתפקודן השותף.
קיימות 21 חומצות אמינו המרכיבות את החלבונים השונים (כאמור על ידי יצירת שילובים שונים), הגוף שלנו יכול להרכיב חומצאת אמינו אחת מאחרת וכך להבטיח שלא יווצר מחסור. מתוך 21 חומצות האמינו ישנן 9 בלבד שהגוף אינו יכול לייצר מאחרות ועל כן יש לאכול מאכלים המכילים אותן על בסיס יומי – אלה חומצות האמינו החיוניות. חיוניות לצריכה באופן ייעודי על בסיס יומי.
קבוצת החלבון כוללת מאכלים ממגוון מקורות: בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב מן החי. טופו ומוצרי סויה נוספים וסייטן, חלבון מהצומח. כמעט כל מאכל הקיים בטבע מורכב מיותר מקבוצת מזון אחת, כך שנוכל למצוא כמות יפה של חלבון במאכלים השייכים לקבוצת הפחמימות כמו קטניות ובמאכלים השייכים לקבוצת השומנים כמו שקדים.
“חלבון מלא”, כזה המורכב מכל חומצואת האמינו החיוניות הוא חלבון מן החי ומוצרי סויה מן הצומח. אם אתם צמחוניים או טבעוניים תשמחו לגלות שיש “טריק” לצריכת חלבון מלא גם ללא אכילה של מוצרים מן החי: שילוב של דגן וקטניות (שהן שייכות למשפחת הפחמימות – מיד ארחיב) יוצרות מנת פחמימה המכילה גם חלבון מלא.
הגוף שלנו יודע לפרק את מאגרי החלבון לצורך אנרגיה, אם זאת זה מאוד לא מומלץ. אם ה”חלבונים בונים” את הגוף שלנו הרי שפירוק המאגר משמעותו- פירוק שריר או עצם לצורך אנרגיה. לכן, מאגר החלבון מהווה מקור אנרגיה לעת חירום בלבד. בתזונה מאוזנת הגוף שלנו ישתמש במאגרי השומנים והפחמימות!
10 תגובות
היי,
מעריכה את הכתבה המעמיקה. לחלוטין עשתה לי סדר בדברים. השאלה היא כזו, האם אני צריכה לצורך את כל “אבות המזון” בשיגרה היומית?
לדוגמא, חוק ברזל – אכילת פרי על בסיס יומי?
מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי..
הי שיר 🙂
לגמרי הצלחת להסביר את עצמך! אחלה שאלה.
תפריט תזונה הוא כמובן נושא מאוד אישי, אבל יש 2 כללי ברזל בהקשר הזה שאני יכולה להציע לך:
1. הקפידי לשלב בכל ארוחה עיקרית (בוקר, צהרים וערב) את אבות המזון מסוג מאקרוניוטריאנטים: פחמימות חלבונים ושומנים.
2. בנוסף לאורך היום (בעיקר בארוחות הביניים) שלביאת המיקרוניוטריאנטים. הרעיון שלך לשלב פרי הוא מעולה וכמובן גם מנה אחת של סלט גדול או 3-4 מנות ירק.
בהצלחה!!
תודה רבה!
ניסתי למצוא חומר בשפות שונות על ערכים תזונתיים מומלצים/ נדרשים ושום דבר לא עזר לי כמו הכתבה הזו.
וואו הינדי, תודה רבה על המילים הטובות! אני שמחה שמצאת את המידע שרצית פה.
היי! אחלה הסבר.
כמה שאלות:
1. רשום בקבוצת הפחמימות שיש חלוקה ל 5 תת קבוצות, אבל אני רואה רק שלוש (דגנים, קטניות ועמילנים). מה הן השתיים הנוספות?
2. ירקות ופירות הם תחת קבוצת הויטמנים?
תודה!
הי נעה,
גם פירות וירקות שייכים למשפחת הפחמימה. כמות האנרגיה שנפיק מהם שונה ועל כן ההפרדה ל 3 הקבוצות שציינת + השתיים האלה
בס”ד
מעריך את הכתבה המעמיקה
נסתי למצוא חומר על ערכים תזונתיים מומלצים מאד עזר לי כמו הכתבה הזו
תודה
כמה טוב לשמוע 🙂 בברכה!
שלום הכתבה עזרה לי לעשות קצת סדר אבל מה נקרא מנת חלבון? מנת פחמימה זה 15 גרם נכון?
הי רחל,
זה בהחלט מבלבל כי בניגוד למנת פחמימה אין הגדרה מסודרת למהי מנת חלבון. צריך לחשוב מה כמות החלבון היומית הנדרשת ולחלק אותה באופן הגיוני על פני היום 🙂
אם תרצי לעשות זאת בקליניקה באופן מסודר זה יהיה ממש נפלא.
שלחי לנו הודעה ונחזור אלייך עם כל הפרטים +972 51-535-8932